Kulkue on täynnä toinen toistaan näyttävämpiä asuja. Marssiorkestereita on tasaisin väliajoin ja kaupungin kadun reunat täyttävät iloiset ja hurraavat ihmisjoukot. Kulkueen viimeisimpänä astelee ylväs ratsu selässään komea ratsastaja. Äkkiä hevonen kohoaa takajaloilleen ja kansa hurraa. Seuraavassa hetkessä ratsastaja ohjaa sen polvilleen, siitä taas ylös ja seisoo kadehdittavan tasapainoisena hevosen selässä. Andalusianhevonen ja ratsastaja ovat taas hurmanneet katsojat.

Kuten nimestäkin voi päätellä, on andalusianhevonen kotoisin Espanjasta, Andalusian maakunnasta. Sitä pidetään yhtenä vanhimmista hevosroduista, ja siitä polveutuu monet nykyään tunnetut muut rodut. Monipuolisena hevosena se soveltuu useisiin eri tehtäviin aina perusratsusta härkätaisteluareenoille.

PRE eli puhdasrotuinen espanjalainen on andalusianhevosen nykyinen virallinen nimi. Sen säkäkorkeus on 150 ja 160 senttimetrin välissä ja väritykseltään se on yleisimmin kimo. Se tarkoittaa, että hevosen karva vaalentuu sen vanhetessa ja antaa vaikutelman valkoisesta. Myös ruunikoita ja mustia andalusianhevosia tunnetaan.

Rakenteeltaan andalusianhevonen on voimakas ja lyhytrunkoinen, mutta samaan aikaan hyvin näyttävä. Se on ollut suosittu rotu kuninkaallisten keskuudessa. Luonteeltaan andalusialainen on yhteistyöhaluinen ja säyseä, ja sen käynti arvokasta ja askel korkeaa. Se on myös hyvin ketterä hevonen.

Historia ja levinneisyys

Andalusianhevosen kantaisä on Iberian hevonen. Hevosia on näkynyt luolamaalauksissa jo yli 20 000 vuotta sitten. Rotuun on sekoittunut myös berberinhevosta ja arabialaista vuosisatojen saatossa. Varsinaisen rotumäärityksen andalusialaiselle voidaan katsoa saaneen alkunsa 1400-luvun lopulla, jolloin niihin erikoistuneita siittoloita perustettiin Espanjaan.

Rotu on ollut arvostettu sotaratsu ja kuninkaallisten suosiossa kautta aikain. Euroopassa andalusianhevosta lahjoitettiin Espanjan ulkopuolisille kuningasperheille, ja rotu oli erittäin suosittu sekä Ranskassa että Britanniassa. Sitä myöskin vietiin luonnollisesti Amerikkaan.

Useat nykyään tunnetut hevosrodut polveutuvat andalusianhevosesta, kuten lipizzanhevonen ja mustang. Vuonna 2010 puhdasrotuisia andalusialaisia oli kuitenkin maailmassa alle 200 000 yksilöä. Niistä noin 65 000 oli Andalusian maakunnassa. Rotu on saavuttamassa uutta suosiota, ja kanta ei näytä ainakaan pienentyneen. Myös Espanjan hallitus antaa tukensa rodun jalostukseen.

Andalusianhevonen on uskomattoman monipuolinen

Luonteensa, kokonsa ja ketteryytensä ansiosta andalusianhevonen on yksi maailman monipuolisimmista hevosroduista. Se kantaa selässään yhtä lailla kuninkaallisia kuin kouluratsastajia, sopii karjanajoon ja entisinä aikoina sotatantereille. Raviurheilu on harvoja hevoslajeja, joissa andalusialaisia ei juuri näe.

Perinteisesti sotien rinnalla andalusianhevonen on toiminut maatiloilla työhevosena, sekä juhtana että karjan ajamisessa. Rauhallisen luonteensa puolesta se on ollut oiva apu myös härkätaisteluareenoilla, ja nykyään sitä käytetään myös poliisiratsuna Espanjassa.

Perinteisen ratsastuksen lisäksi andalusianhevonen on ollut suosittu ja voitokas myös koulu- ja esteratsastuksessa. Sen ylväs olemus on omiaan juuri kouluratsastukseen, jossa sen luontainen muoto pääsee arvoonsa. Andalusialaista valjastetaan myös kärryjen vetoon, ja kuten alussa mainittiin, se kouluttautuu hyvin myös enemmän show tyyppiseen käyttöön.

Andalusianhevonen Suomessa

Suomessa toimii Iberianhevosyhdistys sekä Suomen P.R.E. Yhdistya, joiden piiriin andalusianhevonen myös kuuluu. P.R.E. Yhdistyksen mukaan Suomessa on noin 40 andalusianhevosta. Jalostukseen tarjolla olevia oriita oli vuoden 2018 alussa kaksi kappaletta.

Suomalaiset yhdistykset tekevät yhteistyötä espanjalaisten kanssa, ja esimerkiksi osallistuvat kerran vuodessa järjestettävään SICAB tapahtumaan Espanjan Sevillassa. Tapahtuma on suurin ja ainoastaan andalusianhevosille omistettu tilaisuus, jossa  puhdasrotuiset espanjalaiset näyttäytyvät ja esittävät parastaan.

Täällä meillä andalusianhevosia käytetään paitsi jalostukseen ja ratsastukseen, myös esimerkiksi ratsastusjousiammuntaan. Hyvän ratsastettavuutensa ja tasaisen luonteensa vuoksi rotu sopii loistavasti myös näyttelyhin, koska suuret massat ja tuntemattomat ihmiset harvoin saavat andalusialaisen hermostuneeksi.