Jokaisen pikkutytön ja aikuisenkin unelma, on saattanut olla, että joskus omistaa oman hevosen. Kaikille se ei valitettavasti ole mahdollista, sillä hevonen ei ole se tavallisin kotiin hankittava lemmikki. Lemmikin omistaminen yleensäkin tuo mukanaan vastuuta, iloa, surua, ja erilaisia kokemuksia. Hankinnan kanssa ei tulisi kiirehtiä sillä, on paljon mitä kannattaa ottaa huomioon ennen hevosen hankkimista.

Hevosen omistajalta vaaditaan paljon muutakin, kuin että haluaa ratsastaa, sen hoitoon täytyy paneutua ja se on aikaa vievää myöskin. Hevosen hoito, ruokinta, lääkintä sairastumistapauksissa ja muutenkin hevosten tunteminen tulee olla tuttua, jo ennen oman hevosen hankintaa, täytyy paneutua siis, aivan perustarpeisiin hevosen hoidossa. Ensiapu äkillisissä sairastumisissa ja loukkaantumisissa, tulisi osata omistajan toimesta. Oma elämäntilanne tulisi olla seesteinen ja niin, että se mahdollistaa hevosen pidon. Mikäli esimerkiksi pidät matkustamisesta ja tapanasi on käydä useita kertoja matkoilla, tulee sinulla olla joku, joka huolehtii hevosesta poissa ollessasi. Taloudellinen tilanne tulee, myös olla kunnossa, sillä hevosen ylläpitäminen vie rahaa. Vaikka sinulla olisi tallit valmiina omalla pihalla, niiden ylläpito vie oman siivunsa vuosittaisesta kassasta. Mikäli taas, olit ajatellut vuokraavasi karsinan lähi tallilta, tuo se omat kustannuksensa hoitoon. Mikäli päädyt vuokra tallin hankkimiseen, käy talli ennen päätöstä läpi, tutustu ruokinta rutiineihin, siisteyteen ja tallien kuntoon. Tallin hintoihin voi monesti valita sen, ottaako täysihoidon tai sitten hoitaako jotkut osiot itse. Mikäli valitset täysihoidon, silloin tulee ruokaan ja ruokinta-aikoihin paneutua kunnolla, sillä vääränlainen ravinto ja ruokinta-ajat ovat hevosen kannalta erittäin tärkeitä katsoa kuntoon.

Hevonen vie, myös paljon aikaa ja se tarvitsee liikuntaa päivittäin, onko oma tilanteesi sellainen, että se on mahdollista? Hevoselle parempi on säännöllinen liikkuvuus, kuin kova rasitus muutamana päivänä. Myös tallin siivous vie päivästäsi paljon aikaa. Ratsastus välineitä tulee huoltaa ja uusia tarvittaessa. Mikäli hevonen sairastuu, ison eläimen hoito voi tulla kalliiksi, useimmat eläinlääkärit veloittavat vielä käyntikulut erikseen, sillä sairasta ja suurta eläintä, ei yleensä lähdetä viemään eläinlääkäriin, vaan lääkärin on helpompi tulla eläimen luo. Eläinlääkäri tarkistaa hevosen myös, noin kaksi kertaa vuodessa, että kaikki on kunnossa, silloin voi toki ilmetä muutakin, jolloin lisä kokeet ja testit täytyy ottaa. Hevoset tarvitsee kengittää noin 5-8 viikon välein, sillä ne kasvavat koko ajan, tässä ei voi säästellä, sillä se vaikuttaa hevosen kävelyyn ja jalkojen käyttöön oikein, mikäli tämän laiminlyö, voi tulla kalliimmaksi hoitaa hevosen saama haitta kuntoon. Kengittäjät ottavat myös oman rahansa kengityksestä, ja yleensä ne käyntikulut siihen vielä lisäksi. Mikäli olet hankinta-aikaan alaikäinen, olisi ideaali tilanne, mikäli jompikumpi vanhemmista olisi hevosihmisiä, tai aiemmin omistanut hevosen, sillä vanhempien vastuulle suurin työ yleensä hevosten kanssa jää. Hevosen ostossa tulisi myös huomioida minkälaiseen tarkoitukseen hevonen tulee. Onko tarkoitus kilpailla tai osallistua raveihin, vai onko pelkästään ratsastus tarkoitukseen hankittu? Koko, etsittekö isoa hevosta, vai kenties pienempää ponia, vai onko joku tietty rotu, mitä haette?

Hevosta myytäessä

Hevosta myytäessä, tulisi ottaa huomioon minkälainen ensivaikutelma ostajasta tulee. Onko ostaja sitoutuneen oloinen, vai onko päätös tehty hetken mielijohteesta, tai onko mahdollinen ostaja, mielestäsi kyvykäs ottamaan vastuun isosta eläimestä. Mikäli mahdollista, olisi hyvä tutkia minkälaisiin oloihin eläin on muuttamassa? Onko aiempia hevosia? Onko kokemusta hevosten hoidosta ja pidosta lainkaan? Onko hevoselle suunniteltu minkälaiset tilat, minkälaiset tallit, että ne olosuhteet ovat kunnolliset vai, onko hevonen menossa vuokra talliin hoidettavaksi? Ensivaikutelma kertoo myös, kuin mahdollinen ostaja liikkuu hevosten seurassa ja kuinka luonteva hän on eläinten läsnäollessa. Jokainen myyjä varmasti haluaa varmistaa eläimen saavan hyvät elinolot ja oikeanlaisen omistajan.