Ihanat, ylväät hevoset kiehtovat useita suomalaisia lapsesta aikuiseen. Hevosharrastukseen kuuluukin monta mukavaa ja haastavaa puolta, joista jokainen voi löytää juuri itselleen parhaiten sopivan lajin tai aktiviteetin. Ratsastusharrastuksesta tekee hauskan myös se, että sen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa – vaikkapa viisivuotiaana, tai aikuisena.

Harrastuksen alkuvaiheessa opetellaan, kuinka olla eläimen lähellä ja kuinka viestiä sen kanssa. Hevosharrastus ei siis missään nimessä rajoitu pelkästään ratsastamiseen vaan siihen kuuluu myös esimerkiksi hevosen hoitoa tallilla, sekä tallin ja pilttuun puhtaanapitotöitä. Ratsastaminen kasvattaa koordinaatiokykyä ja lihaskuntoa, ja voi olla hyväksi selkävaivaiselle. Nuorille ja miksei vanhemmillekin ratsastusharrastus voi olla myös oivallinen oman identiteetin etsimisen väline, jonka kautta saa uusia kontakteja ja ystäviä – eläimistä ihmisiin.

Mitä tulee ottaa huomioon harrastusta aloittaessa?

Ihan ensiksi tulisi löytää ammattitaitoinen talli, jossa hevosen käsittelyä voi alkaa opetella. Suomessa on satoja talleja sekä ratsastuskouluja, joissa on mahdollista erikoistua aina alkeiskurssista kilpatasolle asti. Alan ammattilaiset suosittelevatkin, että valitset aina Suomen Ratsastajainliiton tallin, koska niiden toimintaa valvotaan ja niiden kouluttajat ovat alansa asiantuntijoita.

Kun hevosiin on hieman päässyt tutustumaan, voi rauhassa pohtia ja kokeilla mikä olisi se itselle mieleisin laji. Perinteisiä lajeja ovat koulu-, este- ja kenttäratsastus. Muita lajeja ovat esimerkiksi vikellys eli voimistelu hevosen selässä, valjakkoajo, jossa hevosta ohjataan kärryillä, sekä lännen- ja matkaratsastus. Suomessa voit lisäksi harrastaa myös vaellusratsastusta.

Terapeuttinen ratsastus

Talliyhteisö ja -alue voi olla terapeuttinen paikka. Lisäksi ratsastus tarjoaa hyvinvointia luonnossa sekä rentouttavaa, arjesta irrottavaa tekemistä. Eläimestä huolehtiminen voi olla jollekulle mielen virkistämistä ja sielun lepoa, siinä missä jollekulle toiselle ratsastus on puhtaasti kunto- ja kilpalaji.

Ratsastusta voivat hyvin harrastaa myös vammaiset ja kuntoutuksessa olevat. Suomen Ratsastusliitto mainitsee erityisryhmille sopiviksi muun muassa matkaratsastuksen, lännenratsastuksen, vikellyksen, sekä valjakkoajon tavallisen ratsastuksen lisäksi.

Harrastuksen kulut

Ratsastusharrastusta pidetään kalliina lajina, joka äkkiä imee kuiviin koko säästötilin. Totta onkin, että lajiin saa uppoamaan niin paljon rahaa kuin haluaa, varsinkin jos mielii omia hevosia. Heti alkuun ei säästöpossua kuitenkaan tarvitse tyhjentää vaan harrastusta voi rauhassa kokeilla pienelläkin rahalla. Tarvitset ensialkuun hyvät tarkoitukseen sopivat kengät, joiden tulisi olla leveät ja matalakorkoiset – esimerkiksi kumisaappaat käyvät tarkoitukseen hyvin. Lisäksi tarvitset käsineet ja hyvin istuvat housut, jotka kuitenkaan eivät saa hangata. Kypärän voi aluksi lainata tallilta.

Ratsastustuntien hinnat vaihtelevat alueittain. SRL:n mukaan tuntien hinnat liiton talleilla vaihtelevat 25 – 30 euron välillä.

Ihanat hevoset ja poniystävät

Hevosia on kautta aikain käytetty niin ratsueläimenä kuin kanto- ja vetojuhtinakin. Meillä tunnettuja hevosrotuja ovat esimerkiksi suomenhevonen, islanninhevonen, sekä arabialainen täysiverinen hevonen. Aloittelevan ratsastajan kannattaa valita ratsukseen rauhallinen ja hiljainen rotu – joskin hevosen valinta on toki kiinni myös itse yksilöstä. Esimerkiksi ylväitä arabianhevosia pidetään kuumaverisinä, ja kenties vaikeina hallittavina aloittelijalle, mutta niistäkin voi löytyä sopiva. Hevosen ei välttämättä myöskään tarvitse olla puhdasverinen, vaan ensihevoseksi valitaan sellainen yksilö, johon syntyy mukava ja luottavainen yhteys.

Ylipäätään hevoset lajitellaan kylmäverisiin, lämminverisiin ja poneihin, joilla kaikilla on ollut perinteisesti omat käyttötarkoituksensa. Esimerkiksi veto- ja valjakkohevoseksi jalostettu shirehevonen on järisyttävän suuri – se painaa jopa yli tuhat kiloa ja sen säkäkorkeus voi olla yli 180 senttimetriä. Quarterhevoset  ja amerikanravurit puolestaan ovat nopeita ja suosittuja hevosurheilulajeissa.

Poniharrastus muistuttaa läheisesti hevosharrastusta. Vaikka poneilla eivät aikuiset voikaan ratsastaa, voi niiden kanssa harrastaa vaikkapa poniagilityä. Söpöt ponit vetoavat moniin ja niiden hoitaminen ja juoksutus vie aikaa siinä missä hevostenkin. Pienelle lapselle poniratsastus voi olla mukava tapa harjoitella eläinten kanssa toimimista ja ratsastamista.