Hevoset ovat se ihailtava eläin sen koon ja kauneuden puolesta. Ei ihmekään, että suomesta löytyy todella kattava määrä hevosharrastajia. Onhan tämä uljas eläin todella ihailtava olento. Hevosen kanssa harrastaminen on erittäin monipuolista ja hauskaa. Hevosen kanssa pääsee ratsastamaan upeisiin maisemiin, vauhdikkaampana taas estehyppäämään tai sitten ihan vain seuraksi. Hevosen hoito on erittäin rauhoittavaa ja terapeuttista. Tässä artikkelissa perehdymme hieman enemmän erilaisiin hevosrotuihin ja siihen, että mitkä hevosrodut ovat tällä hetkellä kaikkein suosituimpia hevosrotuja maailmalla ja Suomessa.

Hevosrotuja on niin kattava määrä, että valitettavasti niihin kaikkiin emme voi tässä yhdessä artikkelissa tutustua. Tämän takia olemmekin koonneet kaikkein suosituimmat hevosrodut yhteen, joista kerromme hieman lisää.Hevosrotuja on samalla tavalla kuin esimerkiksi koirarotujakin jalostettu jokaiseen tarkoitukseen ja jokaiselta hevosrodulta löytyy omat vahvuutensa. Nämä vahvuudet sitten tekevät hevosrodusta erittäin suositun lemmikkihevosen tai ei niin suositun lemmikkihevosen. Nämä suositukset tietenkin vaihtelevat myös hieman maittain ja maan olosuhteista. Nimittäin niin kuin koirissakin, tietyt koirarodut sopivat tietynlaiseen ilmastoon, sopivat eri hevosrodutkin paremmin tiettyihin ilmastoihin. Tällöin tietyssä maassa ja sen ilmastossa suositaan tiettyä rotua, joka taas on harvinainen lemmikkihevonen toisessa maassa ja ilmastossa. Hevosrotuja on jokaisessa värissä, koossa ja muodossa. Useimmat hevosrodut ovat kuitenkin käytössä nykymaailmassa samassa tarkoituksena ja ovat tulleet suosituksi ratsastuskouluissa ympäri maailmaa.

Top 5 hevosrodut maailmalla kansainvälisesti

Tässä esittelemme kaikkein suosituimmat hevosrodut, jotka ovat tulleet suosituksi enemmän ja vähemmän tasaisesti ympäri maailmaa. Näitä hevosrotuja arvostetaan maailman jokaisessa maassa, sillä he ovat usein rotuominaisuuksiltaan vahvimpia. Arabialaiset hevoset ovat olleet pisimpään suosituimpia hevosia ympäri maailmaa. Tämä rotu on nimensä mukaisesti kotoisin Arabian niemimaalta. Tunnusmerkkeinä tälle hevoselle on erilainen päänmuoto ja päänkorkeus. Sillä on myös muita hevosia ryhdikkäämpi häntävarsi. Tämä hevonen on yksi vanhimmista hevosroduista, joka on selvinnyt maailmalla erittäin pitkään. Se on suosittu sen hengen ja kestävyyden takia, jota käytetään laajasti monissa tarkoituksissa. Se on käytössä useimmiten ratsastuksessa, satulapaikoissa ja koulutustarkoituksessa.Amerikkalainen Quarterhevonen on taas erittäin suosittu sen kotimaassa, josta se on levinnyt suosituksi ympäri maailmaa.

Top 5 hevosrodut maailmalla kansainvälisesti
Top 5 hevosrodut maailmalla kansainvälisesti

Amerikassa pidetään yllä rodun suurta rekisteriä. Tätä hevosta käytetään nimenomaan kilpailutarkoituksessa ja ovat myös erinomaisia apuja metsästyksessä. Länsimaissa hevosta käytetään eniten ratsastuksessa ja tapahtumissa. Täysiveriset taas ovat maaseutujen suosituimpia hevosia. Täysiveriset hevoset ovat erittäin suosittuja kilpailuissa, joissa kyseinen hevosrotu pärjää erinomaisesti. Sitä käytetään nimenomaan hyppykilpailuissa ja polo-urheilussa. Kilpailuiden lisäksi hevoslaji on erittäin suosittu metsästyksessä, nimenomaan ketun metsästyksessä. Se on jalostettu aikoinaan englannissa. Laji on hevosroduista yksi voimakkain ja sillä on erittäin voimakas sydän.Tennessee Walker on kotoisin Etelä-Yhdysvalloista. Se on jalostettu alun perin maalaistarkoitukseen auttamaan maalaistöissä, kuten istutuksissa. Nykyaikana hevonen on kuitenkin suosituimmassa käytössä pitkänmatkan rauhallisessa ratsastuksessa ja huviratsastuksessa. Sen etuina ovat saumattomat ratsastukset ja nelitahtinen niin sanottu juokseva kävely tai hölkkä tekevät hevosesta erittäin mukavan ratsastuskaverin. Aikoinaan se oli myös useimmiten hevonen, jota käytettiin sodissa ja taisteluissa. Tämän hevosen tasainen liikkuminen tekee hevosella ratsastamisen erittäin helpoksi. Se on myös usein käytössä hevosnäyttelyissä.Morgan hevosrotu on myös yksi maailman vanhimmista roduista, joka on tunnettu nimenomaan sen monipuolisuudesta. Se on Yhdysvalloissa Vermontin osavaltion tunnuseläin. Tällä hevosella on erittäin suuri sydän, vaikka kooltaan se onkin pieni. Hevonen on erittäin ihmisystävällinen ja sopii loistavasti ensimmäiseksi hevoseksi sen helppouden puolesta.