Satunnaiselle seuraajalle saattaa näyttää, että ratsastajan ei tarvitse muuta kuin istua hevosen selässä ja että hevonen tekee kaiken työn. Mutta jokainen hevosella ratsastanut tietää kuinka väärä tämä arvio on. Hevosella ratsastaminen vaatii paljon enemmän kuin asiasta tietämätön voi kuvitella. Hevosella ratsastamisen hyötyihin kuuluvat mukaansatempaava nautinnollinen kokemus, fyysinen ja henkinen kunnon kohotus sekä mahdollisuus nauttia avoimesta ulkoilmasta.

Ratsastus on monia mahdollisia etuja tarjoava harrastus. Se on mainio keino päästä ulos ja nähdä ympäristöä, kun monet ihmiset näkevän asuinpiirinsä ympäristöä ainoastaan auton ikkunasta moottoritiellä ja kaduilla. Monet ihmiset eivät poistu koskaan valmiilta teiltä, elleivät he aloita harrastuksenaan ratsastamista. Hevosella ratsastaessa pääset taajaman ulkopuolelle erilaisille poluille. Jotkut ihmiset ostavat maastoajoneuvoja päästäkseen pois tavallisilta teiltä, mutta saman asian ajaa valita ratsastaminen harrastukseksi.

On tärkeää, että ihmisellä on monipuolisia harrastuksia. Itse luen runsaasti kirjoja ja katson elokuvia suoratoistopalveluissa, käyn poliittista keskustelua Twitterissä ja pyöräytän joskus kuulaa nettipeleissä, mutta liikuntaharrastukset ovat jääneet iän myötä vähemmälle. Tämän vuoksi päätin lähteä kokeilemaan ratsastusta ja ottaa selvää sen tarjoamista hyödyistä varsinkin liikunnan ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Sain nopeasti selville, että ratsastaminen tarjoaa yllättävänkin paljon hyötyjä harrastajalleen.

Ratsastaessa näet maisemia

Ratsastaminen harrastuksena pitää sisällään lisähyötyjä, kuten maastoon tutustumisen aidosti nelivetoisella kulkupelillä. Autolla liikkumiseen verrattuna ratsastaminen harrastuksena tuo sinut myös lähemmäksi luontoa. Maaseudun läpi ratsastava ihminen näkee maiseman erityisestä näkökulmasta. Ratsastajilla on kaikki maasto avoinna ympärillään. Kaunis sininen taivas aurinkoikkunan läpi ei vastaa avointa näkymää hevosen selästä. Raikas ilma kaupungin ulkopuolella on yleensä kirkasta ja puhdasta. Ratsastaminen on myös useimmiten hyvin rentouttavaa ratsastajalle, kun jokapäiväisen elämän paine tuntuu katoavan hevosen selässä.

Hevosella ratsastaminen harrastuksena voi olla nautinnollista aikuisille, mutta se on myös erittäin mukava harrastus lapsille. Lapset voivat oppia useita asioita elämästä hevosella ratsastamisen avulla. Ensinnäkin lapset oppivat vastuullisuutta eläimen ja harrastukseen vaadittavien varusteiden hoitamisen kautta. Heidän täytyy yleensä myös pitää huolta tallista, jossa hevonen pidetään. Heidän täytyy varmistaa, että alue on täysin puhdas säännöllisin väliajoin. Hevonen täytyy harjata, pestä ja syöttää säännöllisesti. Näiden tehtävien pitäisi kuulua lapsen vastuualueisiin harrastuksen mukana.

Ratsastus harrastuksena on loistava valinta lapsille, sillä heidän täytyy jatkuvasti opetella hallitsemaan suurta eläintä. Heidän täytyy harjoitella ja oppia tekniikoita, joilla he voivat varmistaa, että eläin vastaa heidän komentoihinsa. Lapsi oppii virheistään ja hän oppii luultavasti hyvin paljon itseluottamuksesta ja omista kyvyistään, kun heidän taitonsa kasvavat harrastuksen edetessä. Lapset voivat kilpailla erilaisissa aktiviteeteissa hevosillaan ja tämän avulla heidän kehittymistään voi verrata toisiin samassa ikäryhmässä.

Kehittää tasapainoa ja koordinaatiota

Ratsastaminen hevosella kehittää tasapainoa ja parantaa koordinaatiota ja motorisia toimintoja. Muihin hyötyihin sisältyvät muun muassa lihasten vahvistuminen, refleksien nopeutuminen, lihaskramppien ehkäiseminen, parempi nivelten liikkuvuus, hyödyt sydämelle ja verisuonistolle, aistien yhteistoiminnan stimuloiminen, parempi visuaalisen tilan hahmotuskyky, vastuullisuuden kehittyminen, kärsivällisyys ja itsekuri sekä kehittynyt itseluottamus.

Hevosella ratsastaminen kävelyvauhdilla stimuloin sisäelimiä samoin kuin käveleminen omin jaloin. Tämä auttaa maksan toimintaa ja ruoansulatusta. 65 kg painava nainen polttaa ratsastaessaan viisi kilokaloria minuutissa. Nopeuden ja ratsastusajan kasvattaminen nostaa harjoituksen intensiteettiä ja polttaa enemmän kaloreita.

Ratsastus on nautinnollinen harrastus ja urheilulaji, joka sopii niin aikuisille kuin lapsillekin. Lapset voivat opetella vastuullisuutta eläimen hoitamisen kautta. Kun harjaat hevosta, siivoat talleja, kannat satuloita, välineitä ja heinäpaaleja, saat myös samalla voimaharjoittelua, joka auttaa pitämään yllä luumassa. Vaikka ratsastaminen, eläimen hoitaminen ja tallien siivoaminen on hyvää kuntoilua, monet ratsastajat kokevat hyödylliseksi harjoitella kuntosalilla ja tehdä tukilihaksiston harjoitteita esimerkiksi joogan tai pilateksen avulla.

Paljon ihmistä suuremman eläimen hallinnan opettelu ja hoitaminen voi vaikuttaa suuresti itseluottamukseesi ja tuoda hyvän olon tunteen. Ratsastaminen on loistava tapa olla ulkosalla ja nähdä ympäröivää maaseutua, mikä tuo ratsastajan lähemmäs luontoa. Jo pelkästään luonnossa oleminen ja maaseudun maisemista nauttiminen nostaa yleistä hyvinvointia ja toimii loistavana stressin purkajana. Ratsastaminen antaa todellisen vapauden tunteen, jolle ei löydy vertaistaan.

Ratsastus vaatii koko ajan oppimista

Ratsastus vaatii koko ajan oppimista
Ratsastus vaatii koko ajan oppimista

Aluksi sinusta saattaa tuntua, että pelkästään hevosen selässä pysymisen ja hevosen ohjaamisen opetteleminen on haaste. Kun siitä tulee helppoa, esille tulee monia muita oppimismahdollisuuksia. Kun kehityt ratsastajana ja hevosen omistajana, sinulla on aina kysymyksiä ja ongelmia. Jopa kaikkein kehittyneemmätkin ratsastajat voivat myöntää, että heillä on aina jotain uutta opittavaa. Tutkimusten mukaan koko elämän jatkuva uuden opettelu voi ehkäistä muistin menetystä.

Aivan kuten lihaksesikin, myös aivosi tarvitsevat harjoitusta, että ne pysyvät nuorina ja virkeinä. Ratsastaminen tarjoaa aktiivisen tavan harjoittaa aivoja. Ratsastaminen voi tarjota useita mahdollisuuksia menestykseen. Jos saat hevosesi vaikkapa ravaamaan kovaa tai saat hyvät pisteet kouluratsastuksessa, tunnet itsesi ylpeäksi saavutuksestasi.

Monille hevonen on yhteys luontoon ratsastavatpa he sitten areenalla tai polulla. Monet ihmiset tuntevat yhteyttä ja rauhaa työskennellessään hevosensa kanssa. Vaikka ratsastaessa voi tulla vastaan turhautumista ja haasteita, useimpien ihmisten mielestä se on rentouttavaa toimintaa. Ihmisiin vetoaa myös samanlaisia aktiviteetteja harrastavien ihmisten välinen toveruus. On hauskaa lähteä yhdessä ystävien kanssa harjoittelemaan, ratsastuspoluille tai mennä seuraamaan kilpailuja. Jos kaipaat omaa rauhaa, hevosella ratsastaminen voi tarjota myös sitä. Monet hevosten omistajat tuntevat, että heidän hevosensa on sukulaissielu, jonka tunteet ja tuntemukset toimivat samaan tahtiin omistajan kanssa jopa ihmisiä enemmän. Stressin aikaan hevonen voi olla hiljainen ystävä, joka ei tuomitse.