Ratsastus on monipuolinen harrastus, missä ratsastuksen lisäksi pääsee myös tutustumaan elämään ja työhön hevosten kanssa. Ratsastus vahvistaa kehoa, mutta samalla se myös rentouttaa. Ratsastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa, vaikka aivan perheen pienimmille se ei vielä sovi. Ratsastusta on monenlaista ja siinä on aina mahdollisuus oppia uusia asioita hevosen kanssa.

Aloittelija voi etsiä itselleen lähimmän tallin helposti Suomen ratsastajainliiton tallihaulla. Ensitalliksi kannattaakin valita yksi ratsastajainliiton jäsentalleista. Näin aloittelija voi varmistua siitä, että opetuksen hoitaa ammattitaitoinen ja kokenut opettaja, jolla on myös täysi hyväksyntä alan ammattiliiton puolesta. Hevoset ovat kilttejä, hyvin koulutettuja ja tallilla on turvalliset olosuhteet ratsastukselle.

Kun oma talli löytyy, voi sieltä tiedustella lisää tarjottavista tunneista. Aloittelijat aloittavat aina perusopetuksella. Kaikki tallit järjestävät alkeiskursseja, missä käydään läpi kaikki ratsastuksen perusasiat. Vaikka nuorempana olisikin ratsastanut, mutta siitä on kulunut jo vuosia tai vuosikymmeniäkin, kannattaa aloittaa kaikki alusta ja mennä ensin alkeistunneille.

Alkeistunnilla opitaan paitsi ratsastamaan myös hevosen hoitoa. Hevonen ja ratsastaja luovat yhdessä kokonaisuuden mikä toimii ja missä vallitsee molemminpuolinen luottamus. Tämä hyvä suhde hevoseen luodaan jo ennen satulaan istumista. Ratsastus alkaa hevosen hoidolla ja varusteiden laitolla. Alkeiskurssilla nämä kaikki asiat käydään läpi ja se on hyvin perusteellista opetusta.

Alkeiskursseja löytyy monenlaisia. Niitä tehdään yhdessä muun ryhmän kanssa tai jos haluaa, voi alkeistunteja ottaa myös täysin yksityisenä, milloin oppiminen keskittyy vain yhteen ratsastajaan. Toisinaan myös pienryhmissä oppiminen on mahdollista. Alkeiskurssin kesto on aina vähintään 10 opetustuntia, mutta useimmiten myös enemmän. Eri ratsastajat oppivat hyvin eri tahtiin ja tästä ei kannata murehtia. Kuten monessa muussakin asiassa, kaikki ihmiset ovat erilaisia ja liikkuminen hevosen selässä käy toisilta helpommin kuin toisilta.

Koska ratsastustunti pitää sisällään muutakin kuin vain ratsastusta on tallille hyvä saapua tarpeeksi ajoissa ennen omaa tuntia. Puoli tuntia on yleensä riittävä aika hevosen laittamiseen kuntoon ennen ratsastusta. On hyvä muistaa, että kaikki nämä asiat kuuluvat ratsastukseen. Kuten myös tallin puhtaana pitäminen ja hevosten ruokinta.

Varusteet ja turvallisuus

Varusteet ja turvallisuus
Varusteet ja turvallisuus

Omien varusteiden hankkimisessa ei kannata hätäillä. Kaikkein tärkein varuste on kypärä, jonka voi helposti lainata aluksi tallilta. Kypärän on istuttava hyvin päähän ja tuntua tukevalta. Aivan tavalliset kumisaappaat kelpaavat hyvin ja vaatteiden materiaaliksi kannattaa valita jotain, mikä ei ole liukuvaa kangasta. Muita varusteita ei aloittelijan kannata miettiä lainkaan, vaan niitä voi hankkia sitten, kun lajista tulee pysyvämpi harrastus.

Ratsastus on laji, jonka oppiminen vie aikaa. Toiset oppivat nopeammin ja toiset hitaammin, mutta se ei missään nimessä ole mikään nopeuskilpailu. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja miltä se tuntuu hevosen selässä istuttaessa. Uhkarohkea ei kannata koskaan olla ja yrittää jotain, mihin omat taidot eivät vielä riitä. Ratsastukseen liittyy paljon riskejä, joita voi välttää olemalla maltillinen ja keskittymällä yhteen opetukseen kerrallaan.

Suomessa on käytössä niin sanottu Green Card, joka on jokaisen ratsastajan oma vakuutus. Vakuutus korvaa kaikki onnettomuudet mitä voi ratsastaessa tai hevosta käsitellessä sattua. Monilla pidemmälle edenneillä ratsastajilla kortti on jo pakollinen ja se kannattaakin hankkia hyvissä ajoin.

Ratsastukseen liittyy aina riskejä, sillä kyseessä on eläinten kanssa toimiminen. Siksi alkeiskurssilla käydäänkin perusteellisesti läpi myös hevosen käyttäytymistä sekä niiden kanssa toimimista. Yleisin haaveri on hevosen selästä putoaminen, mikä kuitenkaan harvoin on vakavaa vaan lähinnä vain hetkeksi pelästyttää ja aiheuttaa pari mustelmaa.