Ratsastus on suosittu ja mukava harrastus, ja sitä voi harrastaa melkeinpä missä päin Suomea tahansa. Halpaa se ei ole, tuntien hinnat vaihtelevat 20 eurosta ylöspäin, ja keskihinta irtotunnille pyörii siinä viidenkympin korvilla. Alkeiskursseille voi mennä ilman sen kummempia omia varusteita, mutta vakituiseen harrastamiseen omat kypärät ja muut tarvikkeet ovat lähes välttämätön investointi.

Hevosen ylläpito ei ole mitenkään halpaa touhua, ja se osaltaan selittää ratsastustuntien hinnat. Normaalin tallipaikan, ruuan, koulutuksen, kengityksen ja eläinlääkärikulujen lisäksi hevoselle tarvitsee ostaa asianmukaiset varusteet, jotta ratsastaminen olisi miellyttävää molemmille osapuolille.

Riippuen minkälaista ratsastusta harrastetaan, ja eteneekö ratsastus kilpatasolle asti, tarvikkeiden määrä luonnollisesti lisääntyy. Kilpa-asut sekä ratsastajalle ja hevoselle ovat yleensä tarkkaan määritellyt, ja niitä harvemmin käytetään harjoittelun aikana. Alemmilla tasoilla ja junioriluokissa ollaan joustavampia, mutta ylemmillä kilpatasoilla säännöissä vaaditaan tiettyä sotisopaa.

Satula ja suitset hevosen mukaan

Kuolain ja oikea sellainen on yksi tärkeimmistä hevosen varusteista. Suuhun asetettava kuolain pitää aina valita ja sovittaa hevosen mukaan, koska huonosti istuvasta tai väärän mallisesta kuolaimesta saattaa aiheutua haavaumia hevosen suuhun tai ongelmia sen käsittelemisessä.

Kuolaintyyppejä on useita erilaisia, mutta yleisimpiä ovat metallista valmistetut nivelkuolaimet. Kuolaimen pituus tulee olla juuri oikea hevosen suuhun, ja ainoastaan kokeilemalla eri tyyppisiä kuolaimia, voidaan valita juuri tietylle hevoselle oikea kuolaintyyppi. Talleilla on aina nimikoidut kuolaimet, ja on tärkeää, että varusteet palautetaan juuri sille hevoselle nimettyyn paikkaan.

Satula valitaan sekä hevosen, että sillä harrastettavan ratsastuksen mukaan. Yleissatulan lisäksi on olemassa esimerkiksi estehyppyyn ja kouluratsastukseen tarkoitettuja satuloita. Oikean satulan kanssa ratsastajan paino jakautuu tasaisesti, ja hevosen tasapaino ei järky.

Satulan runko voi olla puinen, lasikuituinen tai komposiittimateriallista valmistettu. Joissakin satuloissa on teräsvahvistus. Toppaus on yleensä villainen tai vaahtokumista valmistettu. Satulan pinta on joko synteettine tai nahkainen. Satulahuopa tulee satulan alle, ja yleensä sen tehtävä on pitää satula puhtaampana kuin ilman huopaa.

Kuolaimiin voi valita useita erityyppisiä suitsia, ja malleja on aina koristeellisista westernsuitsista peruspäitseihin. Näiden lisäksi hevonen tarvitsee usein apuohjia, loimia ja suojia. Tarkoituksena on hevosen turvallinen ja mukava koulutus ja vapaa-aika, ja että se on mahdollisimman mukavaa ja miellyttävää kaikille osapuolille.

Ratsastajan varusteet painottavat turvallisuutta

Hevoset ovat suuria eläimiä, ja vaikka ratsastaja olisi jo vuosia harrastanut, aina joskus tulee tilanteita, että sieltä hevosen selästä tippuu. Sen takia kaikilla tasoilla ratsastajan varusteet painottuvat turvallisuuteen, ja mahdollisten loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn. Kuten jo mainittua, ratsastuksen aloitukseen ei yleensä tarvitse investoida kypärään tai muihin tarvikkeisiin, useat tallit tarjoavat näitä aloittelijoille.

Ratsatussaappaat on oltava omasta takaa, mutta yleensä perus kumisaappaat hyväksytään sopiviksi jalkineiksi. Tärkeää ratsastussaappaissa on niiden kanta, jonka tulee olla leveä ja tukeva, että se ei vahingossa aiheuta jalustimien luiskahtamista. Tarkoitukseen valmistetut saappaat myös tukevat pohkeita, jolloin ratsastuksesta tulee miellyttävämpää.

Kypärä on tärkein ratsastajan varuste, ja on suositeltavaa, että sellainen olisi omasta takaa. Hyvin istuva kypärä on kultaakin kalliimpi. Kypärän lisäksi nykyään käytetään myös turvaliivejä, joiden tarkoituksena on vaimentaa mahdollisen putoamisen tai potkun vaikutusta. Kypärän tavoin suojaliivi tulisi valita jokaiselle ratsastajalle sopivaksi.

Raippa ja kannukset kuuluvat myös ratsastajan varusteisiin, ja esimerkiksi kouluratsastuksessa kannukset ovat pakolliset kilpatasolla. Vaikka pukeutuminen muuten on suhteellisen vapaamuotoista, kilpailuissa on tarkat ohjeet, kuinka ratsastajan tulee pukeutua. Yleensä harrastaessa ohjenuorana voi pitää mukavia ja joustavia vaatteita, ja asiaan sopivia housuja. Käsineitä suositellaan myös käytettäväksi tunneilla, jotta turhilta hankauksilta vältyttäisiin.